Etusivu > Medialle > Artikkelit > Etätyö sopii sisäilmasairaalle. Sovittelunohjaaja Liisan pesti hoituu nyt kätevästi kotoa käsin.

Etätyö sopii sisäilmasairaalle. Sovittelunohjaaja Liisan pesti hoituu nyt kätevästi kotoa käsin.


Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystyksessä on saatu sisäilmasairastuneita työkykyisiksi erityisjärjestelyillä.

”Suosittelen ehdottomasti kaikkia työnantajia ottamaan käyttöön tällaisia ratkaisuja”, sanoo Olli Salin, kaupungin sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö. ”Meillä on useita henkilöitä etätyössä tai muissa erityisjärjestelyissä”, Salin sanoo. Hän kertoo järjestelyjen toimivan hyvin ja sisäilman laadun näkyvän olennaisesti työotteen paranemisena.

”Kun työntekijä on saatu kunnollisiin työolosuhteisiin, se näkyy heti työtehossa”, kuvaa Salin. ”Terveissä tiloissa pystyy ylipäänsä tekemään töitä.”

Salin on luotsannut 50 hengen yksikköä pitkäkestoisten sisäilmaongelmien lävitse. Nyt työyhteisö toimii paremmissa tiloissa, mutta korjaus- ja evakkokierteen aikana usea työntekijä ehti sairastua.

Vakavimmin sairastuneet eivät kykene työskentelemään nykyisissäkään työtiloissa, joissa on todettu pienempiä kosteusvaurioita. Heille on järjestelty soveltuvat työolosuhteet käyttäen esimerkiksi etätyötä, valitsemalla sopivia kokouspaikkoja ja etäneuvottelujärjestelmiä. Käyntejä oireita aiheuttaviin tiloihin on rajoitettu ja työntekijät ovat saaneet kokeilla rauhassa mitkä tilat heille sopivat.

Liisa kyllästyi kiertolaisuuteen

Liisa 58 v., toimii sovittelunohjaajana Salinin yksikössä. Liisa on yksi remontti- ja evakkokierteen aikana vakavammin sairastuneista. Liisa ehti kokeilla kahtatoista eri työpistettä kahdentoista vuoden aikana, ja hoitaa nyt työnsä kotitoimistosta käsin.

”Tietysti toivoisin, että voisimme olla koko työyhteisö samassa tilassa, mutta tämä on paras ratkaisu realiteetit huomioon ottaen”, Liisa sanoo.

Liisa käy työpaikalla vain yhteisissä kokouksissa, asiakastapaamisissa ja päivystysluonteisissa työtehtävissä. Kokousten ajankohdat on muutettu niin, että niihin on etätyötä tekevien kätevä osallistua – aikaiseen aamuun tai iltapäivään.

”Asioita on muutettu kun vaan itse saa sanottua. Virkistyspäivien paikkakin muutettiin kun sain kerrottua, että tulin kyseisessä paikassa kipeäksi”.

Liisa sanoo, että olisi voinut vahvemmin ottaa kantaa kokeilukierteeseen jo aiemmin. Hän ehti sen aikana sairastua pahemmin. Työkokeilut saattoivat kestää useita kuukausia, vaikka oireet olivat vakavia – esimerkiksi päivittäistä kuumeilua ja mustelmia. ”Olin liian avoimin mielin, asenteella että mennään vaan. Halusin vain tehdä töitä. Siinä sairastutti itsensä”, hän pohtii.

Liisa käy nyt säännöllisesti pidemmillä lounailla esimiehen tai työkavereiden kanssa. ”Se on pakko työn kannalta”, Liisa sanoo. ”Alussa mietin, että olenko osa työyhteisöä, mutta nyt olen mielestäni rakentanut sen ympärilleni. Osa työyhteisöä ovat myös yhteistyökumppanit. Työyhteisöä voi itse laajentaa ja muokata”.

Työnteko etätyöpisteestä vaatii tekijältään aktiivista ja luovaa otetta. Liisa kertoo itse rakentaneensa työtavat ja käyttäneensä aikaa toimivien järjestelyjen löytämiseen. Liisa on sitä mieltä, että työteho ja tarkkuus ovat muuttuneet sen jälkeen, kun puhdas kotitoimisto järjestyi.

”Mielestäni olen pystynyt tekemään tehokkaammin töitä, ja pystyn myös organisoimaan työni hyvin. Olen tyytyväinen omaan työtulokseeni.”

Liisan siirto etätöihin on kannattanut muutenkin. Sairastelu on vähentynyt ja työaika tulee käytettyä työntekoon. ”Minulla ei enää tavallisia niin sanottuja flunssalomia ole”, Liisa sanoo. ”Työjärjestelyjen hakemiseen meni evakkoaikana uskomattoman paljon työaikaa”.

Esimies saa alaiseltaan täydet pisteet. ”Ollilla on ollut iso kivireki vedettävänä nämä sisäilma-asiat. Työntekijät arvostavat häntä. Olli on viisas esimies.”

 

Artikkeli on osa Homepakolaiset ry:n Ratkaisuja Sisäilmasairaille! –projektia. Projektissa tuotetaan ratkaisumalleja sisäilmasairaiden opiskelu- ja työmahdollisuuksien edistämiseksi.

Kirjoittaja: Katja Pulkkinen, Projektipäällikkö, Ratkaisuja Sisäilmasairaille! –projekti, Homepakolaiset ry.