Etusivu > Blogi > Etätyötä etäällä ja lähellä - Lapinjärvi etätyön edelläkävijänä

Etätyötä etäällä ja lähellä - Lapinjärvi etätyön edelläkävijänä

Työkulttuurin ja modernin työn mallien muutos on tuntuva, ja myös maaseutualueet voivat elävöittää alueitaan näiden avulla. Työ ei ole enää sidottu seiniin ja etätyömahdollisuudet ovat tätä päivää. Usein kuitenkin etätyöntekijän haasteeksi voi  muodostua fyysisen työyhteisön puute ja ehkäpä myös maaseutuasumisen kiinnostavuus voi kaatua yksinäisyyden pelkoon.

Lapinjärveläiset yrittäjät suunnittelija Mari Savio ja työyhteisöjen stressinhallintakouluttaja Heidi Norra ovat luoneet uudenlaisen konseptin ja mahdollisuuden moderniin työhön myös maaseutualueella.

Lapinjärvi on pieni kunta Itä-Uudellamaalla noin 100km:n päässä Helsingistä. Lapinjärveltä ajaa moni Helsinkiin töihin, jopa päivittäin, mutta maaseutualueilta pendelöinti ei välttämättä houkuta kaikkia. Etätyön tekeminen luo aidon mahdollisuuden oman työn ja maaseutuasumisen yhdistämisestä. Lapinjärvellä etätyön perinteet ovat erilaisten toimijoiden osalta jo pitkät.

Savion ja Norran luoma Koko Kylän Työhuone- konsepti tuo erilaiset ihmiset saman katon alle yhteiseen työtilaan, jossa työllisyysstatuksia ei noteerata. Jokainen kävijä omaa henkilökohtaisen osaamisen kirjon ja voi tehdä omia projektejaan tilassa.

Tilaan muodostuu elävä ja monialainen työyhteisö, joka ei perinteisen mallin mukaisesti perustu yhteiseen työnantajaan, vaan yhteiseen asuinalueeseen. Tilasta muodostuu paitsi aktiivinen tekemisen tila, myös ajatushautomo ja innovaatiopaja. Työhuoneen käyttäjät verkostoituvat paikallisesti ja tutustuvat erilaisiin työn mahdollisuuksiin sekä työtapoihin.

Koko Kylän Työhuoneesta haluttiin luoda monipuolinen ja aktivoiva tila kaikkien käyttöön. Yhteistyö Koko Kylän Työhuoneen luomiseksi on ollut huikeaa! Lapinjärven kunta osallistui innokkaasti konseptin toteuttamiseen tarjoamalla tilan, kalusteet ja verkkoyhteyden Koko Kylän Työhuone käyttöön. Paikalliset yksityishenkilöt ovat lahjoittaneet tarvikkeita, tila on kunnostettu täysin talkoovoimin aktiivisten kuntalaisten kanssa ja Loviisan Värisilmä sponsoroi kaikki tilassa käytetyt maalit.  

Tilassa toimii etätyötilan lisäksi Suomen Muotoilukasvatusseuran Ompeluseura-konseptiin perustuva pysyvä luovan työn tila, jossa tarvikkeet ja työvälineet ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Tilassa on myös inspiraatiohuone miniseminaarien ja koulutusten pitämiseen, valkokangas ja videotykki, verkkoyhteys, tulostin ja kopiokone sekä tietysti kahvitaukoja ja ajatushautomoa varten viihtyisä keittiö. Tila sijaitsee keskellä Lapinjärven Kirkonkylää kirjaston yhteydessä ja Kirkonkylän suosittu lounaskahvila sekä muut palvelut ovat kävelymatkan päässä.

Tulevaisuudessa suunnitteilla on verkkoneuvottelumahdollisuus sekä avoin innovaatioseinä, joka toimii open source -periaatteella. Lisäksi rakennetaan kattava kurssikalenteri tilan käyttäjien toiveiden mukaisesti. Yhteistyötä luodaan jatkuvasti erilaisten toimijoiden kanssa.

Tila on luotu ensimmäisestä ideasta, konsepti- ja tilasuunnittelusta, remontista aina Kansallisena etätyöpäivänä toteutuviin avajaisiin täysin talkoovoimin ja vahvalla yhteistyöllä!