Etusivu > Blogi > Näin syntyy #fiksumpityö: Jokaisen valta vaikuttaa

Näin syntyy #fiksumpityö: Jokaisen valta vaikuttaa

Kaikki työntekijät eivät ole siinä asemassa, että he voisivat viettää etätyötä tai voisivat vaikuttaa siihen, mitä työssä päivittäin tehdään: Laborantti nyt vaan tutkii näytteitä ja opettaja opettaa lapsia suunnitelman mukaan. Sen sijaan jokainen työntekijä tehtävään katsomatta on paras asiantuntija siinä, miten työtä voitaisiin järjestää tavalla, joka parantaa tehoa ja hyvinvointia. Kysyessämme suomalaisilta kävi selväksi, että työntekijän vapaus ja oikea valta vaikuttaa oman työn tekemisen tapoihin on fiksumpaa työtä. Kaikki tavat toimia eivät myöskään sovi kaikille. Mitä jos työpaikalla annettaisiin kaikkien kukkien kukkia – kunhan duunit hoituvat?

Pohjimmiltaan kyse on luottamuksesta, joka on fiksumman työn kantava voima. Vapaus ja vastuu liittyvät olennaisesti luottamukseen – jos johtaja ei aidosti luota omiin alaisiinsa, jäävät puheet vaikuttamismahdollisuuksista työpaikalla lähinnä sanojen tasolle.

 

Näin suomalaiset siitä puhuivat:

”#fiksumpityö on merkityksellistä työtä, jota ajaa eteenpäin henkilökohtainen vastuu, vapaus ja yrittäjämäinen henki, ei kontrolli. #etätyö”

”#fiksumpityö perustuu luottamukseen, ei tuijoteta työtunteja vaan tehdään työstä tuottavampaa ja oivaltavampaa vapautta ja vastuuta lisäten.”

”#fiksumpityö on organisaation jäsenten välistä arvostusta, luottamusta muiden osaamiseen ja sitoutumista jaettuihin tavoitteisiin.” 

”Työntekijään pitäisi voida ja uskaltaa luottaa enemmän, ja antaa mahdollisuuksia joustavampaan ja itseohjautuvampaan työhön. Molemminpuolinen kunnioitus ja luottamus hyödyttää kaikkia osapuolia - se parantaa työntekijän tyytyväisyyttä ja sitoutuneisuutta, yrityksen tekemää tulosta sekä asiakkaan saamaa laatua.”

”Mielestäni työntekijöitä pitää osallistuttaa enemmän organisaation ja työn kehittämiseen. Ideoida pitää myös uutta.”

Kysyimme suomalaisilta, miten #fiksumpityö syntyy. Kampanjan tavoittavuus oli 500 000 – ja saimme noin tuhat kommenttia. Tällä viikolla esittelemme Fiksumman työn manifestiin päätyneitä ajatuksia.