Etusivu > Blogi > Parasta on vapaus, Antti Pohjolainen, Microsoft Oy

Parasta on vapaus, Antti Pohjolainen, Microsoft Oy

Hevostila, kymmenen hehtaarin maatila ja kolme lasta eivät heti ensimmäisenä yhdisty mielikuvaan urasta it-yrityksessä. Microsoftin myyntiryhmää vetävä Antti Pohjolainen on kuitenkin onnistunut yhdistämään nämä maailmat. Pohjois-Vihdissä asuvan Pohjolaisen toimivan arjen mahdollistavat joustava työkulttuuri ja uusi teknologia työvälineineen.

Millainen on tyypillinen työviikkosi? ”Toimistolla käyn yleensä kerran viikossa. Asiakkaita tapaamassa olen ’tien päällä’ kolmena päivänä viikossa. Yhden päivän viikosta teen kotoa käsin töitä. Kotoa käsin työskentely sallii joustavuutta päivän kulkuun ja säästää jopa kolme tuntia työmatkaan kuluvaa aikaa päivässä.”

Miten työnantajasi on suhtautunut etätöiden tekemiseen? ”Erittäin joustavasti. Microsoft on uudistanut niin työn tekemisen käytännöt, työvälineet kuin toimitilansa viimeisen vuoden aikana. Kutsumme tätä joustavamman työn teon tapaa läsnätyöksi – ihminen voi olla läsnä, vaikka olisi fyysisesti muualla. Toisaalta toimistolla ollessaan voi halutessaan keskittyä täydessä rauhassa. Toimistomme on nyt ns. Kohtaamispaikka, jonka erilaisista työpisteistä jokainen voi valita päivän tehtävien mukaan sopivimman, esimerkiksi ryhmätyötilan tai hiljaisen kirjaston.”

Millaisia työkaluja tällainen tapa tehdä töitä vaatii? ”Sähköpostin ja puhelimen lisäksi olemme ottaneet tehokäyttöön pikaviestimet, videoneuvottelut ja ryhmätyövälineet verkossa. Lisäksi on tietysti tärkeää sopia yhteisistä työn tekemisen pelisäännöistä.”

Millaiselle ihmiselle etätöiden tekeminen mielestäsi sopii – tai millaiselle ei? ”Työtapojen muutos ja uusien työkalujen opettelu vaativat tietysti halua muuttua. Myös yhteisöllisyys ja tiimihengen ylläpito vaativat enemmän omaa aktiivisuutta, ja itseään täytyy johtaa uudella tavalla. Työ- ja vapaa-aika pitää osata pitää riittävästi erillään, jotta aikaa akkujen lataamisellekin jää. Kotona teen itse helposti pidempiä työpäiviä tai unohdan syödä lounaan. Toisaalta voin käydä kesken päivän lenkillä, jos siltä tuntuu. Parasta on vapaus.”

Haastateltava: Sales Manager Antti Pohjolainen, Microsoft Oy

Toimittanut: Minna Pinola, SEK Public