Etusivu > Blogi > Etätyö on ekoteko, Lea Kauppi, SYKE

Etätyö on ekoteko, Lea Kauppi, SYKE

Suomen ympäristökeskus SYKEn pääjohtaja Lea Kaupille etätyö mahdollistaa häiriöttömän työskentelyn erityistä keskittymistä vaativissa töissä. Kauppi näkee etätyön tarjoavan myös ympäristön kannalta suuria mahdollisuuksia liikenteen päästöjen vähentämisessä ja ruuhkahuippujen tasaamisesta. Etätyö on ekoteko.

Miksi SYKE on mukana kansallisessa etätyöpäivässä? "Mukaan lähteminen oli luonnollista, SYKEn päätehtäviin kuuluu kestävää kehitystä edistävien ratkaisujen tunnistaminen, kehittäminen ja tunnetuksi tekeminen. Työmatkaliikenne on merkittävä ympäristön kuormittaja. Etätyöpäivällä halutaan tuoda esiin etätyön monet edut paitsi työntekijän ja työnantajan, myös ympäristön kannalta. SYKEn kuuluu siis mielestäni olla edistämässä etätyötä."

Vähentääkö etätyöpäivä liikennemääriä? "Potentiaalia ainakin on. Suomessa tehdään päivittäin 2 miljoonaa työmatkaa. 13 km keskipituudella se tekee noin 26 miljoonaa kilometriä joka päivä. Suuri osa niistä tehdään henkilöautolla, joka on luonnollisesti se matkustusmuoto, jota etätyöpäivällä yritetään ympäristön näkökulmasta vähentää. Yhden päivän vaikutusta kokonaisuutena on vaikea arvioida, mutta esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen vähentymisestä saadaan osviittaa etätyöpäiväsivuston laskurin avulla."

Kuka etätöitä tyypillisesti tekee? "On myytti, että tyypillinen etätyöntekijä olisi maaseudulta. Eniten etätöitä tekevät kaupungissa asuvat, joilla työmatka on lyhyt muutenkin. Työmatkaan voi silti kaupunkialueella kulua suhteessa paljon aikaa. Ympäristön kannalta olisi tietenkin suotavaa, että nimenomaan pitkämatkalaiset saataisiin karsimaan työmatkojaan. Vaikka ei olisikaan huolestunut ympäristökysymyksistä, voi houkuttimena nähdä ajan ja polttoaineeseen kuluvan rahan säästämisen. Kenellepä ei kelpaisi pari kolmekin tuntia lisäaikaa päivässä?"

Minkälaisia töitä voidaan tehdä etänä? "Meillä on mietitty asiaa lähinnä tutkijoiden ja asiantuntijoiden kannalta. Aiemmin ajateltiin, että erityisen itsenäiset työtehtävät soveltuvat kaikkein parhaiten etätyöskentelyyn. Työelämän luonteen ja tekniikan kehittymisen myötä nykyisin todella monia töitä voi kuitenkin tehdä etänä ainakin osittain. Myös esimerkiksi asiakaspalvelutehtäviä hoidetaan nykyään pitkälti sähköisesti, joten ei niidenkään tekeminen osittain etänä ole mitenkään poissuljettu."

Miten organisaatio voi edistää etätyön tekemistä? Tarvitaanko etätyöhön linjaukset? "SYKEllä on viitisen vuotta sitten käydyn etätyökeskustelun peruna suunnilleen 80 etätyösopimuksen tehnyttä, joka on noin 13 % SYKEläisistä. Mahdollisuudet etätyön tekemiseen ovat kuitenkin niin paljon parantuneet, että on syytä nostaa aihe jälleen pöydälle. On työtehtäviä, joiden kohdalla voidaan jopa suositella etätyöskentelyä, ja tällöin on syytä linjata, millä reunaehdoilla näin tehdään. Kansalliseen etätyöpäivään lähdemme SYKEssä kuitenkin liikkeelle kevyemmin, ja etätyöskentely on sinä päivänä mahdollista ilman sopimustakin, kunhan asiasta on esimiehen kanssa sovittu. Haastoin myös SYKEn pääjohtajana valtionhallinnon johdon osallistumaan etätyöpäivään. Tarkoituksena on kerätä kokemuksia ja keskustella yhdessä mahdollisuuksista raivata esteitä etätyön yleistymisen tieltä."

Mitä etätyö vaatii johtamiselta? "Etätyöasiat pitää tietysti suunnitella hyvin. Etätyö asettaa työnjohdollisia vaatimuksia, joka voi olla ihan hyväkin asia. Tulee keskusteltua perusteellisemmin siitä, mitä kukin tekee, ja mikä on hänen roolinsa työyhteisössä, mikä varmasti on organisaatiolle eduksi. Soitellen sotaan ei pidä tietenkään lähteä, vaan etätyön tekemisen pitäisi olla harkittua ja tarkoituksenmukaista."

Pääsetkö pääjohtajana itse ollenkaan etätyöskentelemään? "Toki! Teen usein keskittymistä vaativia töitä, kuten esimerkiksi tutkimushankkeiden arviointia kotona, jossa niihin voi keskittyä paremmin kuin työpaikalla. Töissä ollessani pyrin olemaan aina tavoitettavissa ja tavattavissa, joten etätyö mahdollistaa keskeytyksettömän työnteon."

Mitä etätyövälineitä itse käytät? "Meillä SYKEssä on tällä hetkellä varsin hyvät työvälineet ja erittäin hyvät etäyhteydet. Käytän kotona sekä kannettavaa että pöytäkonetta, joilla molemmilla saa yhteyden SYKEn järjestelmiin. Laskujen ja matkojen hyväksyminen ynnä muu hallinnollinen toiminta onnistuu sekin nykyään pitkälti verkon yli."

Haastateltava: Pääjohtaja Lea Kauppi, Suomen ympäristökeskus SYKE, Helsinki

Kuva: Kari Rissa