Etusivu > Blogi > Läsnätyökesää odotellessa

Läsnätyökesää odotellessa

Susanna Eerola työskentelee ratkaisuasiantuntijana Espoon Keilarannassa Microsoftilla, mutta päivittäin hänen työpisteensä sijaitsee siellä, missä tietokoneen kansi aukeaa. Vaikka koko Susannan tiimi sijaitsee Keilarannassa, ei heidän fyysinen sijaintinsa ole oleellista.

- Itse asiassa yksi työkaverini pitää majaa Turussa, toinen Hämeenlinnassa, kolmas Karkkilassa. Taitaa meillä olla pari espoolaistakin.

 Susannan koti sijaitsee lähellä työpaikkaa Helsingissä, mutta etätyön positiivisia puolia ei ole ollut vaikea huomata nopeasti. 

-  Pääkaupunkiseudulla kun ollaan, voi matkaan mennä parhaimmillaan 15 ja pahimmillaan 45 minuuttia. Jokainen pääkaupunkiseudulla liikkuva tietää, millainen Länsiväylä on arkiaamuisin, joten mieluummin keitän hyvät kahvit ja istahdan rauhassa työni pariin kotona.

Etätyö mahdollistaa erilaisia työtapoja, ja Susanna kertoo löytäneensä itselleen toimivan rytmityksen

-  Nautin siitä, että voin usein itse päättää aikataulustani ja mahdollisuuksien mukaan aloittaa aamuni rauhassa. Viikosta riippuen teen etänä joskus jonkun aamu- tai iltapäivän, joskus joitain päiviä viikossa. Useimmiten olen asiakkaiden luona tai vetämässä Microsoftin uuden työn mallista kertovia Läsnätyöpajoja Keilarannassa.

Tietysti etätyössä on kyse muustakin, kuin kiireettömistä aamuista.

-  Olemme mieheni kanssa muuttaneet vuosi sitten uuteen kotiin, jossa on talven mittaan tehty kaikennäköisiä remontteja. Työnantajani tarjoama mahdollisuus tehdä töitä sieltä, mistä se kulloinkin on toimivinta, on helpottanut suuresti tätä elämänvaihetta.

-  Lisäksi uskon saavani kotona enemmän aikaan tietynlaisissa työtehtävissä, kun saan rauhassa lukea, ajattella ja tuottaa erilaisia sisältöjä. 

Luottamus syntyy molemminpuolisesta arvostuksesta, selkeistä tavoitteista ja halusta saada asioita yhdessä aikaan. Susannan mukaan luottamusta kasvattaa myös avoin kommunikointi, niin kasvotusten kuin teknologian avulla.

-  Itse koen motivoivana sen, että yhdessä työkavereideni, kumppanien ja asiakkaiden kanssa teemme tärkeitä asioita, jotka voivat vaikuttaa meidän jokaisen arkeen. Silloin kun on kiirettä ja akuutteja asioita, voidaan hommia tehdä iltamyöhään. Toisaalta, kun työtilanne sallii, voi kunnolla hengähtää. Työ joustaa ja minä joustan.    
Hyvät työkalut ovat toimivan etätyön perusta. Virtuaalisten työtilojen tarkoitus on tehdä työnteosta samanlaista, kuin jos olisi toimistolla.

-  Läsnäolotieto ja sen tarjoamat viestintämahdollisuudet pumppaavat eloa virtuaali-Suskiin, joka on työkavereideni ja kontaktieni käytettävissä yhtälailla kuin fyysinen Suski. Työkavereiden kanssa olemme jakaneet sähköisiä muistikirjoja, jolloin kaikilla on ajantasaiset tiedot tiimipalaverien ja asiakastapaamisten tiedoista ja tehtävistä. Lisäksi hoidan paljon sähköpostiin liittyviä asioita suoraan puhelimestani ja sieltä löydän myös työkavereiden ja yhteistyötahojen läsnäolotiedot

Kesäksi Susanna haaveilee etätöistä maaseudun idyllissä. 

- Kesäkaudella toivon voivani viettää enemmän aikaa maaseudulla. Viikonloppujen lisäksi olisi hienoa tehdä aika ajoin arkitöitä maaseudun rauhassa ja nauttia kesäilloista ilman Nelostien ruuhkarumbaa. Katsotaan miten käy, sillä vietän nyt ensimmäistä läsnätyökesääni.