Etusivu > Blogi > Vapaus järjestää työaika säätilan mukaan on ylellisyyttä, joka auttaa työssä jaksamista

Vapaus järjestää työaika säätilan mukaan on ylellisyyttä, joka auttaa työssä jaksamista

Hammaslääketieteen professori Jorma Tenovuo on työskennellyt Turun yliopiston palveluksessa jo 38 vuotta. Hänen työnkuvansa on pysynyt koko ajan samanlaisena – tutkimusta ja opetusta – mutta työtavat ovat muuttuneet vuosien saatossa. Tosin välillä Jorma on ollut tutkijavaihdossa Yhdysvalloissa, hoitanut hallinto- ja luottamustehtäviä ja on pitänyt pitkään myös hammaslääkärin yksityisvastaanottoa.

- Monet tehtävistä vaativat yhä edelleen fyysistä läsnäoloa kuten luennot ja seminaarit sekä harjoitustyöt täytyy edelleen pitää paikan päällä, vaikka toisaalta opetusta videoidaankin koulutuksen etäpisteisiin Tampereelle, Saloon, Poriin ja Vaasaan.

Etätöitä Jorma alkoi tehdä Utöseen muuton seurauksena.

- Kun runsaat 6 vuotta sitten muutimme asumaan Utön majakkasaarelle, etätyöstä tuli minulle välttämättömyys. Matka työpaikalle kestää laivalla ja autolla yhteen suuntaan 6–7 tuntia. Jorman pitkä työura alkaakin olla jo lopuillaan, ja nykyään hän työskentelee enää osa-aikaisesti yliopistovirassaan. 

-Täältä saaresta etätyön tekeminen on sujunut pääpiirteittäin erittäin hyvin. Teen etätyötä vaihtelevasti – keskimäärin 1–2 tuntia päivässä – välillä vähemmän ja usein enemmän.

- Normaaliin päivärutiiniin liittyvät asiat hoituvat nopeasti. Sen sijaan enemmän aikaa vievät tentit sekä toimintani alani kansainvälisen tiedelehden toimittajana. Toimitustyö ei tunne edes loma-aikoja, vaan tieteellisiä artikkeleita tulee arvioitavaksi vuoden ympäri. Sen työn pystyn onneksi lähes täysin hoitamaan etänä. Toimituskunta kokoontuu vain kerran vuodessa jossain päin Eurooppaa.

Jorma tunnetaan aktiivisena luonto- ja lintuharrastaja, joka pitää suosittua Jorma Tenovuo blogisivua. Siinä hän kertoo Utön luonnon tapahtumista ja saarella vierailevista luontoharrastajista kuvin ja sanoin.

- Koska olen aktiivinen luonto- ja lintuharrastaja, arvostan suuresti sitä, että voin säätilan mukaan ulkoilla pitkin päivää. Kaikki työt eivät ole onneksi ihan “minuutin päälle” ja sadehetket tai iltapimeät ovatkin usein sopivinta työaikaa. Vapaus järjestää työaika säätilan mukaan on ylellisyyttä ja on auttanut jaksamaan aika hektistä toimitustyötäkin jo parikymmentä vuotta.

Varsinkin keväisin ja syksyisin lintuja kuhisevassa saaressa etätyön tekeminen voi olla haasteellista.

- Ajoittain työmotivaatio on kieltämättä hiukan hakusessa, kun saari on täynnä muuttolintuja ja katsottavaa sekä kuvattavaa riittää joka askeleelle! Mutta – minulle tämä on loistava tapa työskennellä ja käynnit mantereella painottuvat yhä enemmän vain tiiviisiin opetusjaksoihin. Hankaluutena ovat tietysti muutamat työpaikan ex tempore -palaverit, joihin ei täältä niin vain lähdetä. Työpaikallani ei ole vielä tapana kokoustaa etäyhteyksiä käyttäen, mutta sähköpostilla ja puhelimella olen minäkin osallistunut nopeasti päätöksentekoon.

 Tietotekniikan toimivuus onkin etätyön tekemisen perusta Utössä.

- Täällä avomeren reunalla olevalla majakkasaarella ei ole tietoteknisiä korjaus-, konsultaatio-, huolto- ja muita palveluita. Onneksi tekniikka pääsääntöisesti toimii erinomaisesti.

 

Teksti ja kuva Riku Lumiaro