Etusivu > Blogi > Ekologisuutta etätöiden avulla

Ekologisuutta etätöiden avulla

Kata ja Anna kuvitus & design yritys Mielikuvituksesta kertovat kahden hengen työyhteisön etätyöstä.

Ekologisuus ja ympäristöasioiden huomioiminen ovat olennainen osa ajatusmaailmaamme ja toimintaamme. Ympäristön huomioon ottaminen on arvokasta myös työn saralla. Ekotekoja voidaan tehdä arjessa pienillä valinnoilla ja järjestelyillä, kuten nyt esimerkiksi etäpäiviä pitämällä tilanteen niin salliessa.

Olemme järjestäneet työskentelymme niin, että toimistomme sijaitsee meistä toisen kodin yhteydessä. Näin ollen vain toinen kulkee työmatkoja ja nekin julkisilla kulkuvälineillä, pääsääntöisesti junalla. Työmme luonne mahdollistaa säännöllisten etäpäivien pitämisen ainakin kerran viikossa. Koemme myös, että etätyöskentely ruokkii luovuutta ja antaa tilaa uusien ideoiden syntymiselle.

Yhteisöllisyyden ylläpitäminen on tärkeää myös kahden henkilön työyhteisössä. Yhteisöllisyyteen on mielestämme hyvä kiinnittää erityistä huomiota silloin, kun työskennellään osittain erikseen.  Hyvän työilmapiirin säilyttäminen on meille äärimmäisen tärkeää, sillä panokset ovat kovat. Olemme nimittäin hyviä ystäviä ja tunteneet toisemme jo pitkään.  Toisaalta se tekee vuorovaikutuksesta entistä mutkattomampaa.

Etätyöskentelyn onnistumisen edellytyksiä ovat avoin kommunikointi, keskinäinen luottamus sekä sitoutuminen yritykseen ja toimimiseen yhteiseksi hyväksi. Etätyöpäivien tehtäviä suunnitellaan yhdessä etukäteen, samoin etäpäivien kuulumiset käydään aina yhdessä läpi.  Muutoin tehdään tiiviisti töitä yhdessä ja pidetään huolta yhteishengestä ja hyvinvoinnista. Keskustelemme asioista suoraan ja rehellisesti. Isommat ja usein pienetkin päätökset tehdään yhdessä. Ongelmat selvitetään poikkeuksetta. Luova työ ei onnistu, jos ilmapiiri on huono tai asiat painavat mieltä.

Teknologia mahdollistaa yhteydenpidon ja ajatustenvaihdon myös etäpäivinä. Silloinkin voidaan tehdä töitä osittain yhdessä, vaikka ollaankin fyysisesti eri paikoissa. Olemme huomanneet, että  Facebook-palaveri on usein puhelinkeskustelua kätevämpi tapa, sillä se mahdollistaa kuvien ja linkkien jakamisen. Yhteys työkaveriin voi olla avoin työtehtäviä tehdessä ja tarvittaessa voi kysyä työn lomassa konsultaatiota.

Uskomme, että työelämän joustavuus ja työskentelyn mielekäs järjestäminen tukevat hyvinvointia, luovuutta ja motivaatiota. Se on tärkeää myös elämäntilanteiden vaihdellessa.