Etusivu > Blogi > Etätyöskentely tarjoaa pienyrittäjälle kustannussäästöjä – näkyy asiakkaan hintalapussa, Tuulamaria Kangaslampi, Toiminimi Graafista suunnittelua tuulamaria

Etätyöskentely tarjoaa pienyrittäjälle kustannussäästöjä – näkyy asiakkaan hintalapussa, Tuulamaria Kangaslampi, Toiminimi Graafista suunnittelua tuulamaria

Mikroyrittäjille erillisen toimitilan vuokraaminen ei ole aina realistinen vaihtoehto. Tuulamaria Kangaslampi on graafinen suunnittelija, joka pyörittää toiminimeään kotoaan Tampereen Hervannassa. Työvälineiksi riittävät tietokone, digikamera, nettiyhteys ja riittävä työrauha, joten tarvittaessa työpaikan voi siirtää vaikka pariksi viikoksi saaristoon. Tuulamaria työskentelikin keväällä 2011 pari viikkoa Velkualla Naantalin saaristossa yrityksille ja yksilöille työtiloja tarjoavan FLEX-hankkeen avustuksella.

Miten päädyit työskentelemään kotoa? "Toimiston hankkiminen on käynyt joskus mielessä, mutta ratkaisu on osittain kustannuskysymys. Toisaalta sen minkä toimitilan vuokrassa säästää, voi siirtää suoraan asiakkailta pyydettäviin hintoihin. Voin tällöin tarjota palveluitani kilpailukykyiseen hintaan hyvin pienille asiakkaillekin. Luovassa työssä on lisäksi kätevää, kun inspiraation ilmaantuessa voi ryhtyä saman tien hommiin vaikka sitten aamun pikkutunneilla."

Entä mikä vei Velkuan saaristoon ja miten siellä sujui? "Näin sattumalta hankkeeseen osallistuneen leipurin haastattelun, ja tiesin heti haluavani mukaan. Saaristossa vietetyt päivät olivat työelämäni parasta aikaa! Ympäröivä luonto antoi paitsi inspiraatiota, myös ihan käytännön sisältöä kuvapankkiini. Ihmiset siellä olivat ihania ja työpäivien jälkeen saattoi nauttia esimerkiksi ihan vain lossimatkustamisesta. Perhesyyt sitovat toistaiseksi Tampereelle, mutta ajatus saaristoon muuttamisesta jäi itämään."

Onko työajan ja vapaa-ajan yhdistäminen vaikeaa kun koti ja työpaikka ovat sama asia? "Joskus kyllä. Kun ei tarvitse lähteä kotoa minnekään, voi olla riskinä mökkiytyä. Toisaalta työnsä voi myös rytmittää niin kuin haluaa. Vapaus on henkilökohtaisesti minulle se tärkein syy, miksi etä- tai kotityöskentelen. Valokuvaaminen on puolestaan niin antoisaa, että kieltäydyn pitämästä sitä työntekona, vaikka se tärkeä työvälineeni onkin."

Onko yksin- tai etätyöskentely rajoittanut jotenkin yritystoimintaasi? "Ei missään nimessä. Asiakkaani ovat pitkin poikin Suomea, valtaosin Tampereen ulkopuolelta. Jos yritystä aikoisi laajentaa, ja rekrytoida muitakin työntekijöitä, pitäisi tietysti miettiä toimitilakysymys uudestaan. Olen kuitenkin jo siinä määrin varttunut ja työskentelytavoissani vakiintunut, että en varsinaisesti kaipaa työyhteisöä. Minulla on laaja yhteistyöverkosto sekä suhteita alan kollegoihin, joihin voin tukeutua tarvittaessa."

Miten etätyöskentelyä voisi kehittää? Onko yhteiskunnallinen ilmapiiri avoin etätyöskentelylle? "Itselläni on vielä suuria odotuksia ja toiveita etätyötä kohtaan. Tietotekninen välineistö on ainakin omiin tarpeisiini täysin riittävää. Epäilen kuitenkin, ettei etätyöskentelyyn kannusteta aivan niin paljon kuin voitaisiin. FLEX-hankkeen tapaiset projektit voisivat elävöittää tyhjenevää maaseutua tai saaristoa, tai jopa kääntää muuttovirran toisin päin. Kuntien vastaavia hankkeita pitäisi tukea mielestäni EU:n tai vastaavien tukien kautta."

Haastateltava: Tuulamaria Kangaslampi, Toiminimi Graafista suunnittelua tuulamaria, Tampere

Toimittanut: Heikki Luukkonen, SYKE