Etusivu > Blogi > Hyvä etätyö!

Hyvä etätyö!

Kirjoitan sinulle kysyäkseni kuinka voit? Monelta heräsit aamulla töihin? Entä missä nyt olet? Oletko kotona, yhteisöllisessä työtilassa, Hubissa, lentokentällä, junassa, mökillä, rantakalliolla, kahvilassa vai missä? Onko näkymä hyvä ja rentouttava? Kiristääkö oloasi hartiat tai vatsa? Entä mieli, onko se keskittyneempi vai tähyiletkö ympärillesi nähdäksesi muita ihmisiä ja odotat jonkun koputtavan olkapäällesi?

Olisi tosi mukava tietää syntyykö juuri tänään uusia oivalluksia, luovia ratkaisuja, hyvää työvirettä vai vajoatko tuijottamaan tyhjyyteen? Ryhdyin pohdiskelemaan mistä etätyössä on oikein kysymys. Kirjoita minulle, miten sinun päiväsi sujui.

Pysähdyin leikkimään etätyö-sanalla. Eihän työ ole lähtenyt mihinkään, koska minä olen se työ ja minun kauttani sitä työtä syntyy. Tämä on kuin suoraan postfordistisesta opaskirjasta! Työn voima ja sen lähde on tekijässä. Etätyö on myös vahvasti kiinni perinteisessä työpaikan ajatuksessa. Jos ei ole kiinteää työpaikkaa, ei voi olla etätöissä. Nykyisin yhä useampi työskentelee erilaisissa yhteisöllisissä työtiloissa, kahviloissa, vaihtuvissa työpisteissä, matkoilla jne. Työ ei silloin oikeastaan ole etänä, koska työ on siinä paikassa läsnä. Perinteisen, siis kiinteän työpaikan näkökulmasta etätyö on sitä, joka karkaa rakennuksesta ulos.  Siirtyy yhdestä paikasta toiseen.

Kansainvälisissä tutkimuksissa ja myös kotimaisessa Duunia kimpassa, yhteisölliset työtilat Helsingissä kirjassa kerrotaan, että monet pienissä yhteisöissä työtä tekevät ovat onnellisia työssään. He jakavat samoja arvoja. Joustavan tilan ja ajan käytön he ymmärtävät olevan työn laatua edistävää.  Yhteisölliseksi työtilaksi kutsutaan sellaisia itsensä työllistäjien tai pienten yritysten työtiloja, joiden toimintaa ihmiset itse saavat muokata. Työtilan yhteisöllisyyden kokemus rakentuu tästä.

Työn vaatimukset muuttuvat ja ihmisen pitää olla joustava. Etätyön tekeminen saattaa olla hyvää harjoittelua tulevaa varten. Se saattaa tarjota myös virikkeitä liian tutuksi käyneeseen työmiljööseen. Tulevaisuudessa työ tulee olemaan yhä enemmän vaihtuvissa paikoissa toimimista. Lähellä on se hetki, jolloin etätyön käsite jää historiaan. Työ liikkuu mukanamme valtateiden, lyhtypylväiden, valokaapeleiden ja verkkokaistojen ylitse. Toinen ihminen on tästä huolimatta työn tärkeä sidos.

Vai mitä ajattelet tästä?

Kiitä itseäsi illalla, nuku hyvin. Sinua on vain yksi kappale yhteisessä työssämme.

 

Pia Houni >> Kerro omat #fiksumpityö-esimerkkisi tästä