Etusivu > Blogi > Luovu vanhasta ja tee fiksummin – jätä jäähyväiset kehityskeskustelulle

Luovu vanhasta ja tee fiksummin – jätä jäähyväiset kehityskeskustelulle

Fiksuimmat organisaatiot uskaltavat päästää irti aikansa eläneistä ja huonosti toimivista käytännöistä. Jos haluaa rakentaa uutta, sille pitää tehdä tilaa. Se jos mikä on vaikeaa meille tapoihin kasvaneille ihmisille! Onkin hyvä kysyä itseltään, milloin omassa organisaatiossa viimeksi luovuttiin työntekoa palvelemattomasta toimintatavasta. Niinpä! Vanhasta luopuminen ei ole helppoa.

Viime vuosikymmenen aikana työ ja miten sitä tehdään on muuttunut valtavasti. Kysyä saattaa, ovatko organisaatiot toimintatapoineen muuttuneet yhtä ja tarpeeksi nopeaan. Vuosittainen kehityskeskustelu on hyvä esimerkki automaatioksi muodostuneesta käytännöstä, jolle jo useampi globaali konsulttitalo on sanonut heipat.

Kehityskeskustelu on perinteisesti ollut sekä yksilön kehittymisen että johtamisen työkalu, jossa arvioidaan mennyttä ja suunnitellaan tulevaa.  Parhaimmillaan se kasvattaa alaisen motivaatiota ja ymmärrystä omasta roolistaan sekä lisää esimiehen tietämystä alaisen kehittymistoiveista, odotuksista ja huolista. Kurjimmillaan se on vaivaannuttava ja vakiomuotoinen lomakkeen läpikäynti, jonka jälkeen sekä alainen että esimies huokaisevat helpotuksesta: onneksi seuraavaan kehityskeskusteluun on vielä vuosi aikaa.

Konsulttitalojen päätöksen taustalla on raskaiden vuosittaisten arviointiprosessien paisuminen aikaa ja energiaa imeviksi sekä työyhteisön stressitasoa nostattaviksi työn häiriötekijöiksi. Huomio siirtyy mittaamiseen ja raportointiin itse työnteon ja tulosten saavuttamisen kustannuksella. Konsulttitalot aikovat jatkossa panostaa ympärivuotiseen jatkuvaan vuoropuheluun projektien välillä sekä eteenpäin katsovaan tavoitteelliseen urasuunnitteluun historiallisen suoriutumisen arvioinnin kustannuksella.

Mitä teidän työpaikallanne kävisi, jos vuosittaiset kehityskeskustelut poistettaisiin? Mikäli vastaus on ‘huonosti’, ehkä toimintatavoissa on viilaamisen paikka. Kehityskeskustelun buukkaaminen kalenteriin kerran vuodessa ei pelasta työyhteisöä sisäisen viestinnän ongelmilta, palautekulttuurin puuttumiselta tai huonolta johtamiselta. Uskalletaan siis kyseenalaistaa, luopua vanhasta ja tehdä fiksummin!


>> Kerro oma #fiksumpityö-esimerkkisi NYT