Etusivu > Blogi > Terveisiä meilihelvetistä

Terveisiä meilihelvetistä

Ironista kyllä, kirjoitan tätä Etätyö-blogin tekstiä työpaikallani. Seison työpöytäni ääressä (sähköpöytä! Kuinka edistyksellistä!) omassa työhuoneessani (kuinka vanhanaikaista! kaikillahan on nykyään avokonttorit!).

Koska toimin luovalla alalla, ja päätyötehtäväni voitaisiin yksinkertaistaa muotoon ”keksiä uusia juttuja”, niin en oikeastaan lakkaa olemasta töissä silloin kun lähden työpaikalta. Ajatukset ja kehityshankkeet raksuttavat alitajunnassa, ja uudet ideat saattavat pulpahtaa päähän lenkillä, skumpalla tai keskellä yötä. Koska tätä työtehtävää ei saa off-nappulalla käännettyä pois, niin määrittelen oikeastaan ”työajakseni” sen, milloin olen sähköpostin tavoitettavissa. Tästä pääsenkin näppärästi teesiini: Sähköposti syö elämänilon.

Sähköpostin kanssa kamppaileminen on työelämän laihduttamista. Inboxin laihduttaminen on ihan yhtä vaikeaa kuin läskinkin. Inboxin, tai painon, hallintaan saaminen vaatii täydellistä elämänmuutosta, ja uutta elämäntapaa täytyy olla valmis noudattamaan joka ikinen päivä. Voit silloin tällöin sallia itsellesi repsahduksia, mutta mikäli repsahduksia tulee liian usein, lihoaa inbox nopeasti takaisin vanhoihin mittoihinsa. Tiukalla kuurilla inbox on mahdollista saada nollaan, mutta tavoitteen säilyttäminen on vaikeampaa kuin siihen pääseminen.

Oma tavoitteeni on viime vuosina ollut, että sähköpostissani on nolla viestiä kun lähden viikonlopun viettoon. Inbox on henkinen to do –lista, riippumatta siitä oletko määrätietoisesti päättänyt ajatella sitä sellaisena. Sekava, meilejä pursuava inbox aiheuttaa kaaosta elämässä ja työssä, ja luo jatkuvan riittämättömyyden tunteen.

Tässä kuitenkin muutama helppo vinkki, jotka kannattaa implementoida välittömästi:

Ota heti pois käytöstä se pieni ikkuna joka pompahtaa ruudullesi kun uusi meili tipahtaa postilaatikkoosi. Se keskeyttää yleensä flown kuin flown, ja keskitys herpaantuu. Katso meilit sitten kun siihen on sopiva hetki.

Opi rakastamaan delete-nappia. Jätämme usein inboxiin roikkumaan meilejä keskeneräisistä asioista. Hoida viesti heti, ja ellei se vaadi toimenpiteitä, niin arkistoi tai deletoi se välittömästi. Saan pientä nautintoa joka ikinen kerta kuin poistan viestin.

Kun lähetän sähköpostia, joka ei ole kiireellinen tai joka on äärettömän kiireellinen, kirjoitan sen usein jo sähköpostin aihe-kenttään. Teet pienen palveluksen kollegoillesi, kun priorisoit heidän puolestaan.

Odotan innolla kaikkien kohtalotovereiden vinkkejä #fiksumpityö hashtagilla. Helpottakaamme meilielämäämme – ja elämäämme. Tehkäämme sähköpostista taas renkimme, ei isäntämme.


Lotta Backlund on Warner Bros. International Television Production Finlandin kehitysjohtaja sekä johtoryhmän jäsen. Lotta tunnetaan ja muistetaan myös koomikkona, tv- ja radio –juontajana sekä kolumnistina.


>> Kerro tästä omat #fiksumpityö-vinkkisi.