Etusivu > Blogi > Pari kakkapäätä pilaa kaiken

Pari kakkapäätä pilaa kaiken

Vanha alaiseni ja kollegani – jätän nyt nimen tässä sanomatta, mutta terkkuja vaan – sanoi kerran etätyöstä jutellessamme, että on se vaan niin väärin, että pari kakkapäätä pilaa tämän ihanuuden meiltä kaikilta. Hän on etätyön kuningas, mies jota salaa kadehdin, tehopakkaus, joka tekee suurimman osan töistään toiselta puolen Eurooppaa sijaitsevalta huvilaltaan käsin, mukisematta ja salamannopeasti.

Hän tarkoitti näillä kakkapäillä tietysti niitä hupakoita, jotka luulevat, että etätyö on yhtä kuin lorvailupäivä. Ja tämän vuoksi moni pomo harhautuu näin myös ajattelemaan

Itse ajattelen, että kakkapäitä ovat myös juuri nämä pomot, jotka a) antavat näiden parin kakkapäälorvailijan hallita ajatteluaan ja b) jotka eivät ylipäätään luota ihmisiin ja uskovat edelleen teollisen vallankumouksen alkuaikoina (1700-luku baltiarallaa) syntyneeseen työaika-ajatteluun. 

Totuuden nimissä on tosin sanottava, että me sahaamme oksaa altamme tehokkaasti kyllä ihan itsekin. ”Etäpäivä”, joopa joo, siitä on niin helppo tekaista huonoa huumoria. Lopettakaa heti.

Itse olen tehnyt etäpäivää sekä alaisen että pomon roolissa ja minulla on ollut myös etätyötä tekeviä johtajia ja loistavasti on kaikki mennyt.

Alaisena se tarkoittaa sitä, että pääsen töihin käsiksi paljon tehokkaammin, kun en etsi paniikissa jotain puhdasta ja jollain etäisellä tavalla tyylikästä päällepantavaa, enkä taistele vessavuorosta taloutemme kolmen miehen kanssa tai virittele ripsiin kissansilmärajauksia, joita aina epätoivoisesti yritän ja joissa aina säälittävästi epäonnistun.

 Se tarkoittaa myös sitä, että käyn yleensä lounaan jälkeen pienellä kävelylenkillä ja olen ah-niin-paljon-virkeämpi iltapäivästä kuin töissä. (Siis miksi siellä toimistolla on jotenkin niin kerta kaikkiaan mahdotonta käydä ulkona pienellä happihypyllä? En tajua.)

Etätyöpäivän aikana käytössä ovat ahkerasti erilaiset chat-ohjelmat ja joskus soitellaan ihan puhelimella. Koko päivän saan työskenneltyä ihan rauhassa ja olen myös paljon idearikkaampi, levollisempi ja usein myös paremmalla tuulella (sori kollegat!). 

Ja mitäs tämä sitten tarkoittaa pomon roolissa – no ihan tuota samaa.

Itse en voisi tehdä töitä pelkästään etänä, välillä on nimittäin ihan pakko tavata perinteisen fyysisesti. Tarvitsen ideointiapua ja jutteluseuraa. Työpaikkahan on myös sosiaalistumista. Joten pomot, älkää peljätkö, että jos yksi saa jäädä välillä etätöihin, niin se ei tarkoita sitä, että hän ja kaikki muutkin haluavat olla siellä kotosalla ihan joka päivä. Hulluksihan siinä tulisi.

Jos se valvonta-aspekti huolettaa, niin ole hyvä ja katso peiliin. Kun roolit, tehtävät ja aikataulut ovat selvillä, ihmiset kyllä tietävät mitä tekevät. Ja onnellisina ja motivoituneina useimmiten tekevät enemmänkin. Sitä paitsi kohta on robotit. Naurattaa pelkkä ajatuskin, että puen tuon etätyöpäivärobotin nättiin kukkamekkoon ja käyn säikyttelemässä toimiston tyyppejä kaikenmaailman ideoilla. 

Mukavaa etätyöpäivää!

 

Saila-Mari Kohtala

Päätoimittaja

Gloria