Etusivu > Blogi > Vapauta työ tekijöilleen

Vapauta työ tekijöilleen

"If you need to feel like a boss with others reporting to you, you shouldn't be in charge of people in this century." Näin toteaa Just run it -kirjan kirjoittaja Dick Cross.

Jokainen pomo voisikin viettää hetken omassa päässään ja pohtia sitä mitä johtaminen tänä päivänä on kun työ kulkee päässä ja läppärillä ja tekniikka mahdollistaa läsnäolon aina kun haluaa ja silloinkin kun ei oikein haluaisi. Hyvä hetki tälle voisi vaikkapa olla Kansallinen etätyöpäivä 8.10. Näkyykö työn muuttunut luonne tavassa tehdä teillä töitä? Tavassa johtaa työn tekemistä? 

Samaan aikaan kun puhutaan hierarkiavapaista työpaikoista ja niiden menestyksestä (esimerkiksi Reaktor ja Zappos), on osa työpaikoista vielä auttamatta väärällä vuosisadalla kyttäilyn kulttuurinsa kanssa. Edelleen työtä valvotaan. Etätyö on vielä kummajainen, johon joskus saa, toisinaan ei saa "lupaa". Koska kuinka sitä voidaan valvoa? Kuinka päässä tapahtuvaa työtä sitten voisi valvoa vaikka istuisi vieressä katsomassa? Palaverien määrällä? Powerpoint-slidekertymällä? Edelleen monessa työpaikassa ihminen kokee olevansa kuin lapsi päiväkodissa: ylhäältä kerrotaan mitä pitää tehdä ja lupaa pitää pyytää yhtenään, jotta asioita saa eteenpäin. Maailma on kuitenkin muuttunut nopeammaksi ja vaativammaksi ja hierarkinen ja kontrolliin perustuva tapa tehdä töitä ei luo yritykselle enää menestystä.

Organisaatiot on rakennettu toisenlaiseen aikaan ja tapaan tehdä työtä. Harvardin emeritusprofessori ja muutosjohtamisen asiantuntija John P. Kotter kritisoi voimakkaasti nykyorganisaatioita siitä, että hierarkinen ja jäykkä tapa toimia estää niitä tarttumasta mahdollisuuksiin, joista voisi rakentua uusia bisnesalueita. Ihmiset eivät ota vastuuta kuin omasta pienestä palastaan organisaatiossa ja se on kehittynyt estämään hyvin ulkoisia vaikutuksia. Joskus ne voivat olla kriisejä, hyvä niin. Mutta yhä useammin yritykset myös ovat kehittäneet samalla erinomaisen kyvyn estää mahdollisuuksia. Kotter ennustaa kirjassaan Accelerate, että nyt kontrolliin ja hierarkiaan perustuvat organisaatiot yskivät ja ovat pulassa. Kohta ne ovat kuolleet.

 

Mitä sitten pitäisi tehdä, että yritys rakentaisi kilpailukykyään aktiivisesti koko ajan?

 

1. Vapauta työ tekijöilleen
Varmasti tärkein asia on luopua edes yrityksestä kontrolloida ihmisiä. Meistä jokainen osaa tehdä hommansa kun meillä on tavoitteet ja saamme itse tehdä työt haluamallamme tavalla. Etätyön ei pitäisi olla juhlapäivä kerran vuodessa vaan työtä pitäisi monipuolisemmin osata tehdä vapaammin ja fiksummin joka päivä. Jokaisen tulee nykymaailmassa osata johtaa omaa työtään. Fiksu työnantaja auttaa näiden kykyjen ja työkalujen kokoamisessa, mutta vapauttaa työn tekijälleen.

 

2. Kommunikointi luo luottamusta
Tutkimme Liikkuvan työn Dialogi-tutkimuksessamme muutama vuosi sitten ihmisten asenteita etätyöhön ja etätyötä tekeviin. Suurin osa halusi tehdä vapaammin töitä, kyse ei ollut vain toimiston ja kotisohvan välillä käytävästä valinnasta vaan aika- ja paikkariippumattomasta tavasta tehdä työtä. Sanotaan, että etätyötä ei estäkään työntekijöiden asenteet vaan työnantajien. Mikä siinä sitten pelottaa? Se, että hommista luistetaan. Työnantaja siis oikeasti pelkää, että olet laiska. Myös kollegat itse asiassa eivät uskoneet enää toisen työhön jos ihminen oli pääsääntöisesti etänä. Ainoa tapa lisätä luottamusta ja vapautta on kommunikoida paremmin. Naamakkaiset kohtaamisen ovat yhä tärkeitä eikä fiksua työtä kannata arvottaa joko-tai vaan sekä-että -tavalla.

 

3. Johtajuus on kaikkien asia
Hierarkinen titteleihin perustuva johtaminen on tullut tiensä päähän. Jokainen parhaimmillaan johtaa omaa aivotyötään itse. Tavoitteiden ja toimenkuvien tulee vaihtua tilanteen mukaan ja paras organisoitumisen tapa on joustava. Siilot ja jäykkä hierarkia ovat toimineet maailmassa, joka on ollut staattisempi. Monimutkainen, nopea maailma, jossa kokonaiset toimialat ryskyvät vaatii organisaatiota, joka kehittää kyvykkyyttään tarttua mahdollisuuksiin aktiivisesti.

 

4. Minimoi prosessit - kokeile
Oli aika, jolloin tehokkaat prosessit ratkaisivat kilpailukyvyn. Nyt tarvitaan jotain muuta.

Boston Consulting Groupin tutkimuksen mukaan viimeisen 15 vuoden aikana erilaisten prosessien määrä on lisääntynyt yrityksissä 50-350 prosenttia. Monimutkaisimmissa yrityksissä johtajien ajasta menee 40 prosenttia raporttien kirjoittamiseen ja 30-60 prosenttia koordinaatiopalavereihin. [1]Lisa Bodell: Kill the Company - End status quo, start an innovation revolution). Olisiko mahdollista, että vapauttamalla työ tekijöilleen, me kokeilisimme uusia, pragmaattisia tapoja toimia ja voisimme luopua prosessihelvetistä?

 

5. Verkostomalli ja hierarkia paiskaavat kättä
Mutta mitä sitten jos satut olemaan vaikkapa uudistushaluinen johtaja byrokraattisessa yrityksessä? Kuoletko sen mukana? Ei kannata. Aina organisaation räjäyttäminen suoraan hierarkia-vapaaksi holokratiaksi ei ole mahdollista eikä oikeastaan järkevääkään. Tehokkuus ja hierarkia kulkevat usein käsikädessä, eikä tehokkuudessa ole mitään vikaa. Ei kaikille työntekijöillekään sovi sama malli tehdä töitä. Mutta mitä jos yritys palaisi toiminnallisesti siihen evoluution hetkeen, jossa se oli jo start up -vaiheen ohittanut ja alkoi kasvaa isoksi? Silloin itse asiassa organisaatio oli yhtäaikaa hierarkinen ja verkostomainen. Se pystyi toimimaan yhtä aikaa nopeasti ja toisaalta jo tehokkaasti. Mikäli Kotteria on uskominen, yritysten kannattaisi rakentaa kilpailukykyinen organisaatio yhdistämällä nämä kaksi asiaa.

 

Samalla työ vapautuu, tyhmistä prosesseista luovutaan ja jokainen kantaa henkisesti niin vastuuta kuin johtajuuttakin.

Kysymyshän kuuluukin: oletko sinä se johtaja, joka on valmis tähän uuteen maailmaan? Luotatko vai valvotko?

 

Kirsi Piha
mahdollisuusviestintäjohtaja, Ellun Kanat