Etusivu > Etätyövinkit > Vältä kompastuskivet

Vältä etätyön kompastuskivet

Ota huomioon kompastuskivet, jotka toteutuessaan kumoavat ekologisesta etätyöstä saatavat hyödyt. Kompuroinnilta voidaan välttyä huolellisen etätyön suunnittelun avulla!

1. Huonon organisoinnin takia joudutkin menemään työpaikalle etätyöpäivänä. -> Etätyöntekijä tekeekin työmatkan etätyöpäivänä.

2. Muut perheenjäsenet pyytävät sinua ”kuskiksi” omille asioilleen. -> Etätyöntekijä kuljettaa muita asiointiliikenteessä.

3. Muut henkilöt käyttävät etätyöntekijän autoa etätyöpäivänä, vaikka muuten käyttäisivät joukkoliikennettä. -> Etätyöntekijä työmatkan pois jäännin säästö kumoutuu.

4. Etätyöntekijä ajelee henkilöautolla illalla yksinäisen etätyöpäivän päätteeksi elämyksiä ja sosiaalisia kontakteja hakiessaan. -> Etätyöntekijä liikkuu vapaa-ajalla henkilöautoliikenteessä enemmän.

5. Etätyöntekijällä on kahdet työtilat, kahdet laitteet, kahdet materiaalit ja kaksinkertainen energiankulutus. -> Etätyöntekijä tuhlaa resursseja tarvitessaan kaiken tuplana.

6. Organisaatiosi johtoporras ja yhteystyötahosi unohtavat sinut. Et saa tarvitsemaasi informaatiota, tukea ja syrjäydyt urakierrosta sekä menetät oikeutesi palata entiseen työhuoneeseesi. -> Etätyöntekijä syrjäytyy.

6. Tehdessäsi etätyötä kotona huomaat, että et pystykään enää erottamaan työtä ja vapaa-aikaa, sillä työasiat ovat jatkuvasti mielessäsi. Teet pidempää työpäivää, sosiaalinen elämäsi kärsii ja koet palavasi loppuun. -> Etätyöntekijä tekee liikaa työtä.

7. Huomaat, että työtehosi laskee pikkuhiljaa työskennellessäsi kotona. Sinun on vaikeaa keskittyä työhön yhtäjaksoisesti, jääkaappi kutsuu ja TV:stä tulee yllättävän mielenkiintoisia ohjelmia. -> Etätyöntekijä tekee liian vähän työtä.

8. Jotkut etätyöntekijät yrityksessä tai organisaatiossa eivät pysty hyvään työsuoritukseen, minkä takia etätyömahdollisuutta kavennetaan tai ei enää tarjota. Etätyöntekijä voi kärsiä muiden virheistä tai itse käyttää väärin etätyötilaisuutta. -> Etätyön luottamuspula ehkäisee etätyön.

9. Kotisi soveltuu huonosti etätyöhön. Siellä on liikaa meteliä ja tilaa on liian vähän. Etätyökeskusta ei ole saatavilla lähistöllä. -> Etätyöntekoon ei ole asianmukaista tilaa eikä paikkaa.

10. Etätyöstä koituu työntekijälle itselleen liikaa kustannuksia, jos tämä joutuu maksamaan laitteiden lisäksi tietoliikennekulut itse. Muita ”tappiota” ovat esimerkiksi mahdollisen lounasedun poisjääminen. -> Etätyönteon kustannukset kaatuvat työntekijän päälle.

Lähde: Sirkka Heinonen ja Riikka Saarimaa: Työelämän laadulla parempaa jaksamista – Kuinka etätyö voi auttaa. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisu 2009